Vrijheidsbeperking zoals in een dictatuur

De lockdown waar wij voorlopig in leven belemmert onze vrijheid. We kunnen niet meer doen wat we willen, we kunnen niet meer gaan naar waar we willen. We zitten zo goed als opgesloten. Dit zette mij aan het denken. Zijn er gelijkenissen in onze vrijheid in de lockdown en de vrijheid van burgers van een dictatuur. 

Wat is een dictatuur precies?
Een dictatuur is een regeringsvorm waarbij alle macht bij 1 persoon ligt. Deze persoon wordt de dictator genoemd. Een dictatuur is het tegenovergestelde van een democratie. Er is dus geen enkele vorm van democratie aanwezig. Vaak komt een dictatuur tot stand na het gebruik van geweld of het dreigen ermee.
De burgers van een dictatuur moeten gehoorzamen aan de dictator en zijn/haar visie volgen.
Wie anders denkt dan de dictator of een tegenstander is wordt onderdrukt door bijvoorbeeld gevangen te nemen of zelfs te vermoorden.

Sprake van vrije media is er niet. De media mag enkel opvattingen bevatten van de machthebber. Op die manier krijgen de burgers van de dictatuur enkel deze opvattingen te zien, waardoor ze ook volgens de opvattingen van de machthebber gaan beginnen denken.
De bevolking heeft geen enkele rechtszekerheid want alles staat in dienst van de machthebber/dictator.

Grote portretten of standbeelden van de dictator zijn soms in het straatbeeld te vinden. Grote bijeenkomsten worden georganiseerd om de dictator toe te juichen. Andere dictators nemen genoegen met talloze loftuitingen in de krant of op televisie.

We besluiten dus dat de burgers van een dictatuur geen enkele vrijheden hebben, alles moet gebeuren via de dictator zijn visie, opvattingen, regels, weten,... Heel hun leven wordt dus bepaald door de dictator.

Wat is een democratie?
We weten allemaal wat een democratie is, want we leven erin. Toch wil ik dit nog even verduidelijken/samenvatten om de verschillen met een dictatuur aan te tonen.
Een democratie is een regeringsvorm waar het volk regeert. Meer specifiek kiest het volk een aantal vertegenwoordigers die besluiten nemen over het bestuur van het land.

Tijdens verkiezingen moet iedere burger vrij zijn keuze kunnen bepalen.
Alle burgers moeten dezelfde rechten en plichten hebben. Ze moeten gelijk behandeld worden door de overheid. Ook hebben alle burgers recht op vrije meningsuiting, maar daar zijn grenzen. Als men deze grenzen overtreedt kan er een gerechtelijke procedure worden opgestart.
In een democratie is er wel vrije media in tegenstelling tot een dictatuur, zoals we hierboven zagen.

Welke vrijheden ontnam de lockdown ons?
Ons land ging midden maart 2020 in lockdown omwille van het coronavirus. We moesten allen thuisblijven en mochten enkel essentiële verplaatsingen doen. Samenscholen was verboden. Je mocht enkel in contact komen met je huisgenoten. Velen moesten van thuis uit werken. We zaten met andere woorden een soort van opgesloten in ons huis.
We konden niet meer gaan naar waar we wilden, we konden niet meer afspreken met wie we wilden, we hadden angst om buiten te komen en politie tegen te komen, we hadden angst om buiten te komen en besmet te raken,...

Uit dit alles kan ik besluiten dat wij het gevoel kregen dat onze vrijheid van ons ontnomen werd. Wat ook wel zo was, maar we kunnen dit niet vergelijken met de beperkte vrijheid in een dictatuur. Ondanks wij nog amper uit ons huis mochten, hadden wij nog steeds de mogelijkheid om vrij te beslissen wat we gingen doen thuis, met wie we nog contact hadden digitaal,...
Wij kregen nog dagelijks nieuws op tv, digitaal, in de brievenbus,... Met wat er gaande was in de wereld via onze vrije media.
Ook was het nog steeds toegestaan om onze eigen vrije mening over iets te hebben.
Ja, onze vrijheid werd ontnomen, maar als we dit vergelijken met een dictatuur werd maar heel weinig vrijheid ontnomen.

Hier nog even een cartoon in verband met vrijheid van meningsuiting. Ik vond het een leuke om hierbij te voegen!
Tot de volgende!

Bronnen:
https://reserveren.prodemos.nl/uploads/media_items/prodemos-brochures-2014-dictatuur.original.pdf
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dictatuur
https://reserveren.prodemos.nl/uploads/media_items/wat-is-een-democratie-editie-2017.original.pdf

Reacties

Populaire posts van deze blog

De geschiedenis van corona

Solidariteit

Pandemie COVID-19 VS Mexicaanse griep