Drum & bugle corps

Zoals ik in mijn eerste post op mijn blog al vertelde is een van mijn hobby's Calypso Performance Ensemble. Ik legde toen al kort uit wat dit precies was, maar ga er nu even verder op in.

Calypso Performance Ensemble is een showband met vlaggenzwaaiers en muzikanten. Even voor de duidelijkheid, ik doe vlaggenzwaaien. Onder de muzikanten hebben we de brass (blaasinstrumenten) en de percussie. Als dit alles chinees klinkt voor jullie, kan ik dat volledig begrijpen! Het is namelijk afkomstig uit Amerika en wij zijn de enige in België die dit doen. Ik ben al 10 jaar lid hiervan. Wat doen wij eigenlijk allemaal? 
Wij nemen internationaal deel aan wedstrijden, carnavalstoeten en grote feesten in steden en gemeenten. Zo zijn wij met Calypso al naar Italië, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Nederland, Hongarije,... geweest. Ook geef ik al 4 jaar les aan de allerkleinste in Calypso.
Nu om alles van Calypso uit te leggen, heb ik veel te veel tijd nodig en is dit ook heel ingewikkeld als je niet thuis bent in deze wereld. Ik probeer het voor jullie zo duidelijk mogelijk te maken!

28 maart hadden wij onze laatste show. De 'finals' zoals wij dat noemen. Een week voor 28 maart kregen we het nieuws te horen waar iedereen voor vreesde, de finals waren gecancelled door het coronavirus. 
Dit nieuws drong bij iedereen wel erg binnen, ondanks we allemaal wel in ons achterhoofd hadden dat we dit nieuws konden krijgen.

Na 28 maart gingen wij beginnen aan een nieuwe show. Om eventueel nog mee te kunnen doen aan DCE finals (Drum Corps Europe finals). DCE finals wordt gezien als het Europees kampioenschap. Door corona konden we natuurlijk niet beginnen aan onze nieuwe show. 
Gisteren kregen wij het nieuws dat we 26 juni weer zouden opstarten met de trainingen. We hopen om in 2021 te kunnen meedoen met onze nieuwe show aan DCE finals!


Drum & bugle corps
Een drum & bugle corps is een muziekkorps dat op Amerikaanse wijze muziek maakt. 
Er is geen maximumleeftijd, maar wel een minimumleeftijd.
In Calypso mag men maar vanaf 8 jaar lid worden.

Amerikaanse drum corps repeteren op hun show gedurende de zomervakantie, die show wordt uitgevoerd op een American football veld.
In Nederland en België traint een korps minder dagen, meestal één/twee keer in de week. Drum corps leggen een grote nadruk op spectaculaire (visuele) effecten. 

Samenstelling van een drum corps:
Een drum corps bestaat uit 3 secties/groepen:
  1. Brass (koperblazers)
  2. Percussion (slagwerk)
  3. Guard (dansers)

Brass:
De brass speelt op instrumenten die speciaal ontworpen zijn zodat het geluid direct naar voor wordt geprojecteerd. De brass bestaat meestal uit 5 verschillende instrumenten:
  1. Trompetten
  2. Mellophones
  3. Baritones
  4. Eufoniums
  5. Tuba's
Percussion:
De percussion wordt in twee groepen verdeeld. De eerste is de 'field percussion' (de drumline). Deze groep draagt het instrument met zich mee op het veld. De field percussion bestaat uit volgende instrumenten:
  1. Snares
  2. Tenors
  3. Bassdrums
  4. Cymbals
De tweede groep is het 'front ensemble' (de pit). Deze groep draagt hun instrumenten niet en staan op een vaste plaats op het veld opgesteld. De front ensemble bestaat uit volgende instrumenten:
  1. Marimbas
  2. Xylofoons
  3. Pauken
  4. Drumspel
  5. Concert Bassdrum
  6. Gong
  7. Synthesizer
  8. Elektrische gitaar
  9. ...
Guard:
De guard (color guard) is een dansgroep die het visuele van het drum corps compleet maakt. Dit wordt gedaan met behulp van attributen. De meest voorkomende attributen zijn:
  1. Vlaggen
  2. Sabbers
  3. Rifles
Deze attributen worden met indrukwekkende precisie tot grote hoogtes gegooid en weer gevangen. De guard werkt ook soms met andere attributen. Deze zijn dan afgestemd op het thema van hun show. Omdat de guard een unieke rol heeft in de show, dragen zij steeds een ander uniform dan de brass en de percussion.

Geschiedenis drum & bugle corps:
Het komt voort uit een rijke Amerikaanse, Canadese militaire geschiedenis. Na WOI werden korpsen en wedstrijden vaak gesponsord door scout troepen, kerken, de Royal Canadian Legion en de American Legion. 
Korpsen waren traditioneel militaristische. Veel korpsen wilden meer creatieve vrijheid en een betere financiële compensatie dan hen werd aangeboden.
Bovendien hadden sommige korpsen het gevoel dat ze door de huidige jurering hun muzikale, theatrale mogelijkheden verstikten. Diverse korpsen besloten om een "vakbond" op te starten. Zij vormden hun eigen organisaties. Deze organisatie noemt op de dag van vandaag DCI (Drum Corps International).

Hier een video van een van onze shows op DCE finals.
Tot de volgende!

Bronnen:
https://nl.qwe.wiki/wiki/Drum_and_bugle_corps_(modern) 


Reacties

Populaire posts van deze blog

De geschiedenis van corona

Solidariteit

Pandemie COVID-19 VS Mexicaanse griep