Hamsteren

We hebben het allemaal vaak gehoord de afgelopen maanden, hamsteren. Mensen gingen naar de supermarkt om massaal inkopen te doen, waardoor voor anderen vaak niets overbleef in de rekken. Ik vond dit vooral heel egoïstisch! Ik vraag mij af wat sommige mensen mat al dat wc-papier gaan doen nu.

Gedrag is besmettelijker dan een verkoudheid. Hamsteren lijkt op het eerste zicht egoïstisch, maar is eigenlijk ook het tegenovergestelde ervan. Het is een 'na-aap gedrag', hamsteren is dus ook sociaal. We zien wel dat de uitkomst van hamsteren op grotere schaal asociaal is in plaats van sociaal. Het is een soort 'survival-modus' die ontstaat. Deze 'survival-modus' ontstaat als het gevoel van orde, vertrouwen en stabiliteit in de samenleving dreigt weg te vallen.

De historiek van het woord hamsteren
Hamsteren is afkomstig van het diertje, de hamster. De hamster gaat voorafgaand aan het winterseizoen via zijn wangzakken voedsel naar zijn verblijfplaats brengen om zo de wintermaanden te overleven.

Tijdens WOI is het woord hamsteren bekend geworden als een werkwoord voor mensen die in tijden van schaarste massaal producten inslaan.
In de jaren 1916-1917 kondigde men in Nederland de rantsoeneringsmaatregelen aan. Net voor die maatregelen ingingen sloegen veel mensen zoveel mogelijk producten in. Dit gebeurde ook in 1914 toen WOI uitbrak.

Tegenwoordig:
Tegenwoordig wordt in de supermarktketen Albert Heijn de term hamsteren gebruikt tijdens de zogenaamde hamsterweken. Dit is een reclame- en actiecampagne die jaarlijks terugkeert om consumenten aan te moedigen extra voorraad in te slaan.
Hier nog even een cartoon om af te sluiten.
Tot de volgende!

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hamsteren
https://historiek.net/hamsteren-betekenis-herkomst-geschiedenis/133216/
https://www.brainwash.nl/bijdrage/liefde-in-tijden-van-corona-een-nieuw-soort-solidariteit


Reacties

Populaire posts van deze blog

De geschiedenis van corona

Solidariteit

Pandemie COVID-19 VS Mexicaanse griep